زرشک پفکی یک مدل زرشک خشک است که از خشک کردن زرشک قرمز به دست می آید. در این مقاله به نحوه خشک کردن زرشک قرمز برای تولید زرشک پفکی می پردازیم.
آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleدرختچه زرشک
در دنیا بیشاز ششصد و شصت گونه زرشک وجود دارد. زرشک را با میوه آن میتوان به دو دسته اصلی تقسیمبندی کرد. یکگونه زرشک های بیدانه یا بی هسته و نوع دیگر زرشک های دانهدار یا زرشک های هستهدار هستند.
در ایران هر دو گونه هستهدار و بی هسته وجود دارد. یکگونه از بی هستهها یا بی دانهها زرشک قرمز خراسانه جنوبی میباشد که زراعی است. در خراسان جنوبی، زرشک یکی از اصلیترین موردهای کشاورزی به حساب میآید.
درواقع آنچه را که به نام زرشک در ایران میشناسیم بیشتر همین زرشک قرمز خراسانه جنوبی است که بیدانه نیز میباشد. در ایران علاوه بر گونه بدون هسته، گونه هستهدار نیز یافت میشود. البته اینگونه کاشتنی نیست و بهصورت خودرو در جنگلهای شمال، کوههای البرز و کوههای منطقه شمال شرق ایران یافت میشود. برای مثال در مناطق دماوند، بجنورد و آمل.
زرشک پفکی چیست؟
زرشک پفکی (Puffy barberry) یا زرشک تالاری نوعی از زرشک خشکشده قرمز است که بهصورت زراعی در خراسان جنوبی (Southern khorasan) کشت میشود. فصل پاییز زمان برداشت زرشک تازه است، برای تولید زرشک پفکی مراحل زیر انجام می شود:
- شاخههای درختچهی زرشک به همراه خار و برگ و میوه آن بریده شده
- و در قدم بعدی باین شاخه ها به سولههای مسقفی منتقل میشوند.
- شاخه ها در سوله ها مثل خوشههای کشمش آویزان میشوند و یا بر روی تالارهایی از چوب و فلز که در تمام سوله تعبیه شدهاند ریخته میشوند.این سولهها به گونهای ساخته شدهاند که در آن عبورومرور هوا بهآسانی انجام شود هم چنین برخی از کشاورزان و زارعین زرشک فنهای بزرگی را در این سولهها تعبیه میکنند تا هوا جریان داشته باشد زرشک های تازه زودتر خشک شود و همچنین مانع از کپکزدگی زرشک شود
- در این شیوه زرشک تازه نیاز به زمانی بین سه تا شش ماه دارد تا کاملاً خشک شود.
- زرشکی که به این شیوه خشک میشود چون بهآرامی و در طی زمان رطوبت خود را ازدستداده است کاملاً حالت اولیه زرشک تازه یا همان پف اولیه را حفظ میکند و از اینجهت است که به آن زرشک پفکی میگویند. چون این زرشک ها در تالارها خشک میشود یا در همان سولهها به آنها زرشک تالاری نیز گفته میشود.
بیشتر بخوانید: قیمت زرشک سیاه
زرشک دارای ترکیبات مغذی است و مزه آن ترش و شیرین است و و مواد اصلی تشکیلدهنده آن شامل فیبر، چربی، انرژی، پروتئین، کربوهیدرات و قند و آب میباشد.
از زرشک میتوان فرآوردههای بسیاری تولید نمود از جمله
- رب زرشک
- لواشک زرشک
- آبمیوه زرشک
- کنسانتره زرشک
- نوشابههای گازدار
- نوشابه های بی گاز
- سس زرشک
- مربا زرشک
- مارمالاد زرشک
- ژله زرشک
- پودر زرشک
- مشروبات زرشک
کی از کاربردهای اساسی خود زرشک در پخت غذا است. برای مثال در پخت انواع
- سوپها
- در تهیهی کوکو
- دلمه
- زرشکپلو
- ته چین
بیشتر بخوانید: قیمت زرشک پفکی