آبیاری باغات زرشک -زرشک به صورت درختی کوتاه و حجیم می روید که ساقههای تیغ داری دارد و بسیار شاخه شاخه است. معمولاً بلندی درخت زرشک به سه تا چهار متر می رسد و چوب درخت تیره و گاهی زرد است. برگهای درختچه زرشک بیضوی و سبز تیره با کنگره های تیز و گلهای خوشهای روشن هستند. میوه زرشک نیز قرمز یا سیاه و توپر و تخم مرغی است. میوه زرشک ترش و شیرین است و تمام اجزای درختچه زرشک مصارف خوراکی و دارویی و صنعتی دارند. گلهای زرشک دارای شش کاسبرگ زرد و شش گلبرگ میباشند. تخمدان کلاله پهنی دارد.
طبع زرشک نیز سرد و خشک است. زرشک در اروپا، نواحی شمال آفریقا، قسمتهایی از آمریکا و همچنین آسیای مرکزی به عمل میآید و در کشورمان نیز در مازندران، گرگان، گیلان و خراسان جنوبی پرورش می یابد. میوه زرشک سرشار از ویتامین c میباشد که باعث فعال شدن سیستم ایمنی بدن و جذب و تثبیت آهن است.
مربایی که از زرشک تهیه میشود در درمان یبوست و کم اشتهایی موثر است. میوه زرشک در درمان عفونت، سرماخوردگی، تب، مشکلات مجاری ادرار و غیره مفید است. همچنین برای برطرف کردن تلخی بعضی از داروها از شربت حاصل از زرشک استفاده میشود. مصرف ریشه درخت زرشک به خاطر دارا بودن بربرین و باقی آلکالوئیدها منجر به پایین آمدن فشار خون میشود و در درمان افرادی که فشار خون بالایی دارند موثر است و همچنین از پوست ریشه زرشک در ترک اعتیاد به مورفین و تریاک استفاده می شود.
پوست ریشه زرشک در بهبود کارایی کبد، مشکلات صفراوی، یرقان، اسهال، مشکلات هاضمه و غیره مفید است. برای تهیه معجون دم کرده پوست ریشه زرشک میتوان چهار گرم پوست ریشه را در نیم لیتر آب دم کرد و در شبانه روز به صورت متناوب و منقطع استفاده نمود. بیرجند و قاین و روستاهای اطراف از شهر های تولید کننده اصلی زرشک پفکی و دانه اناری می باشند.
در مورد تفاوت زرشک پفکی و زرشک دانه اناری پیشتر به صورت مفصل صحبت شده است. اما فقط اینجا خاطر نشان می کنیم که تفاوت زرشک پفکی و زرشک دانه اناری در نحوه خشک کردن آن است. برای اطلاع از اخرین قیمت خرید زرشک پفکی و دانه اناری با ما در ارتباط باشید.
آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleآبیاری باغات کشاورزی
بی شک یکی از بزرگترین چالشهای پیش روی انسان قرن بیست و یکم تامین امنیت غذایی است. رشد فزاینده جمعیت به ویژه در میان کشورهای در حال توسعه و افزایش شکاف اقتصادی بین کشورهای مختلف و همچنین محدودیت برنامه های توسعه در کشورهای تولید کننده مواد غذایی، چشم انداز نگران کنندهای از تامین غذا برای حداقل شرایط ادامه حیات ساکنان این کره خاکی را به تصویر می کشد و شعار جهانی فقرزدایی را کمرنگ جلوه میدهد.
از آنجایی که اغلب اراضی قابل کشت غیر آبی دنیا هم اکنون مورد استفاده قرار میگیرند بنابراین بخش اعظم افزایش تولید جهانی مواد غذایی و به ویژه تولیدات زراعی باید از طریق توسعه اراضی آبی دنیا صورت گیرد. در بین راهکارهای توسعه شده جهت مقابله با چنین آینده ناخوشایندی بهبود بهره وری آب آبیاری و مدیریت تقاضای آب و تعامل این دو رویکرد مدیریتی، مد نظر اغلب صاحبنظران بوده و باید در دستور کار تمامی سیاستگذاران کشاورزی در جهان و به طور اخص در کشورهای در حال توسعه قرار گیرد.
آبیاری باغات زرشک
میدانیم که زرشک گیاهیست که در برابر بی آبی و کم آبی مقاوم است. اما با این حال باید برای آبیاری مزارع زرشک در خراسان جنوبی فکری اساسی کرد و مشکلات پیش روی کشاورزان را در این منطقه برطرف نمود. حجم عظیم منابع آبهای شور در جهان و نتایج بسیار چشمگیری که به صورت سنتی یا در مزارع آزمایشی از کاربرد آب شور در کشاورزی به دست آمده استفاده از این منبع آبی را به عنوان یک رویکرد راهبردی در فرآیند تولید مواد غذایی مورد توجه قرار داده است. به صورتی که حتی کشورهایی نظیر اروپای غربی که نسبتاً از میزان منابع آبی مناسبی برخوردارند تحقیقات کاربردی آب شور در کشاورزی را در مراکز تحقیقاتی خود پی گرفته و تاکنون نیز به فناوریهای امیدوارکننده ای دست یافته اند.
نتایج تحقیقات در دهه های اخیر در اغلب کشورها خط بطلان بر بسیاری از باورهای قبلی کشیده و راه را برای کاربرد وسیع آب شور به صورت پایدار در کشاورزی فراهم کرده است. از طرف دیگر سالانه بخش عمده ای از منابع خاک دنیا تحت تاثیر شوری ثانویه که عموما ناشی از عمل آبیاری است از چرخه سودآوری خارج شده و به شوره زار تبدیل می گردند. بنابراین توسعه شوری اراضی کشاورزی خود به عنوان یک تهدید در جهت بهبود امنیت غذایی در مقیاس جهانی محسوب می گردد. لذا در کنار نتایج و ارقام بسیار مثبت ناشی از استفاده از آب شور در کشاورزی، برخی از صاحبنظران کاربرد منابع آب و خاک شور را گامی در جهت تسریع آلودگی زیست محیطی دانسته و با آن مقابله میکنند.
این تضادی است که در طی زمان با انجام تحقیقات بیشتر و پایش نتایج حاصل از مزارع کاربردی باید سامان گیرد. کمیته ملی آبیاری و زهکشی ایران نیز از سال ۱۹۹۷ با تشکیل گروه کار ویژه استفاده از آب شور و برگزاری کارگاه های متعدد در این زمینه عملا نتوانسته قدم موثری در راستای مستندسازی و ارائه مشخصات اولیه کاربرد آب شور در کشاورزی در کشور بردارد. تحولات سریعی که در این دو دهه در چگونگی استفاده از آب شور در مجامع علمی و کاربردی صورت گرفته بیانگر پویایی نتایج به دست آمده میباشد و انتظار می رود که با توسعه تحقیقات در این زمینه به نتایج کاربردی بهینه برسند.
زمین های حاصلخیز تحت کشت آبی در برخی نقاط دنیا که چند هزار سال قبل تا به حال کشاورزی در آنها با موفقیت صورت می گرفته، با توجه به رها کردن میلیون ها هکتار اراضی زراعی در اکثر مناطق خود که در اثر آبیاری بی رویه موجب زیان تمدن هایی در دوران قدیم گشته و اکنون نیز از عوامل اصلی تخریب این اراضی آبی محسوب می شود، در مجموع راهنمای خوبی برای توجه بیشتر به مدیریت صحیح و پایدار در امر آبیاری و اداره اراضی محسوب می گردد. این امر بدان علت است که کشاورزی آبی همچنان در تأمین تولیدات کشاورزی برای نسل حال و آینده از اولویت خاصی به ویژه برای تولید محصولات راهبردی به شمار میآید و جایگاه منحصر به فرد خود را حفظ کرده است.
جمعیت جهان روز به روز در حال افزایش است. تغذیه این جمعیت که با بهبود سطح زندگی جامعه بشری نیز توأم است، انسان کنونی را لزوماً به افزایش تولید مواد غذایی بیشتر نیازمند ساخته است. دلیل جستوجو برای منابع جدید آب نظیر بهره برداری از آب های با کیفیت پایین و سهل الوصول راه کار ضروری و منطقی به نظر می رسد. آبیاری مزارع کشاورزی به وسیله آب شور که در شرایط کم آبی و در مناطق خشک و بیابانی و کوهستانی ممکن است باری از دغدغههای کشاورزان را کم کند در عین حال ممکن است باعث عوارض جانبی دیگری شود که مطمئناً بررسیها و تحقیقات دامنه داری را میطلبد.
زرشک علاوه بر این که نسبت به کم آبی و شرایط سخت محیطی مقاوم است به آبیاری با آب های شور نیز مقاوم می باشد. آبیاری زرشک با آبهای شور ممکن است محصول زرشک را کاهش دهد و این نکته ای است که باید در سیاست ها و برنامه ریزی های آبیاری زرشک لحاظ شود و باید دید با توجه به کل فواید و مضرات این روش، کدام کفه ترازو سنگین تر خواهد بود و کم آبی زیانبخشتر است یا آبیاری با آبهای شور؟گونههای متفاوت زرشک دارای نیازهای آبی متفاوتی می باشند.
یک بررسی در گونه های مختلف زرشک در جهان نشان میدهد زرشک در یک منطقه با بارندگی زیاد رشد مناسبی دارد و در منطق دور افتاده دیگری با بارندگی کم باز هم رشدش قابل توجه است. نیاز آبی زرشک بی دانه نسبت به درختان مشابه پایین میباشد و یکی از دلایل اصلی جایگزین شده زرشک در الگوی کاشت شهرستان های جنوب خراسان درآمد نسبتا خوب حاصل از زرشک به ازای مصرف یک متر مکعب آب می باشد. در سال های خشک کشاورزان زرشک کار حتی با سه نوبت آبیاری باغ در طول تابستان هم محصول زرشک برداشت می کنند.
در صورتی که هدف برداشت محصول فراوان باشد نباید بعد از ریختن گلبرگ ها از آبیاری درختچه زرشک غافل شد. البته در صورت نبود آب، زرشک نابود نمی شود اما بی آبی ممکن است باعث کاهش محصول شود. اگرچه زرشک از گیاهان مقاوم به کم آبی است اما در چند سال اول کاشت زرشک با توجه به بافت خاک و شرایط محیطی آبیاری زرشک هر هفته یک بار خواهد بود. در سالهای آتی باغ زرشک معمولاً ماهی دو یا سه بار آبیاری می شود و گاهی فاصله دو نوبت آبیاری به یک ماه هم میرسد که البته موجب کاهش در کیفیت و کمیت محصول می شود.