زرشک پفکی یک مدل زرشک خشک است که از خشک کردن زرشک قرمز به دست می آید. در این مقاله به نحوه خشک کردن زرشک قرمز برای تولید زرشک پفکی می پردازیم.
آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleدرختچه زرشک
در دنیا بیشاز ششصد و شصت گونه زرشک وجود دارد. زرشک را با میوه آن میتوان به دو دسته اصلی تقسیمبندی کرد. یکگونه زرشک های بیدانه یا بی هسته و نوع دیگر زرشک های دانهدار یا زرشک های هستهدار هستند.
در ایران هر دو گونه هستهدار و بی هسته وجود دارد. یکگونه از بی هستهها یا بی دانهها زرشک قرمز خراسانه جنوبی میباشد که زراعی است. در خراسان جنوبی، زرشک یکی از اصلیترین موردهای کشاورزی به حساب میآید.
درواقع آنچه را که به نام زرشک در ایران میشناسیم بیشتر همین زرشک قرمز خراسانه جنوبی است که بیدانه نیز میباشد. در ایران علاوه بر گونه بدون هسته، گونه هستهدار نیز یافت میشود. البته اینگونه کاشتنی نیست و بهصورت خودرو در جنگلهای شمال، کوههای البرز و کوههای منطقه شمال شرق ایران یافت میشود. برای مثال در مناطق دماوند، بجنورد و آمل.
- بیشتر بخوانید: زرشک دانه اناری چیست؟
میوه زرشک قرمز
میوه خوراکی زرشک (Barberry) بیضی شکل است رنگ آن قرمز و بسیار آبدار است. مزه این میوه وقتی کاملاً رسیده باشد ترش و شیرین است، ولی اگر زود چیده شود بسیار ترش میباشد. از نامهای دیگر زرشک خشک زراعی ایران میتوان به
- زرشک پلویی
- زرشک قرمز (Red Barberry)
- زرشک بیدانه (seedless barberry)
اشاره کرد. زرشک را میتوان هم بهصورت میوه تازه آن استفاده کرد و هم بهصورت خشکشده. هرچند که خشکشده این محصول که بهعنوان چاشنی غذاها استفاده میشود بسیار شناختهشدهتر است. برای قیمت زرشک تازه و قیمت زرشک قرمز با ما تماس بگیرید.
زرشک در خراسان جنوبی تولید می شود و تقریبا می شود گفت تنها مرکز تولید زرشک در ایران و جهان می باشد. در این استان راستاهای بسیاری هستند که تنها پیشه آنها کشاورزی و تجارت و کارگاه داری زرشک است. از روستاهای تولیدکننده زرشک در خراسان جنوبی میتوان به لیست زیر اشاره کرد:
- خشک
- جینان
- برکوک
- گازار
- واشان
- درمیان
- مزداب
- عباسآباد دشت
- مهمویی
- جلگه
- هندوالان
- کرشک
از بین روستاهای بالا میتوان به جرات گفت که روستاهای متطقه دشت سده، زرشک با کیفیت تری تولید می کنند. کیفیت از لحاظ :
- درشتی دانه های زرسک
- رنگ مطلوب زرشک
- سایز یکدست دانه ها
- سالم بودن زرشک
زرشک پفکی چیست؟
-
رنگ قرمز تیرهتری نسبت به زرشک خشک معمولی دارد.
-
طعم شیرینتر است چون در فرآیند تولید، مقداری از اسیدیته آن کاهش مییابد.
-
بافت آن نرمتر و کمی اسفنجی است که میتواند تجربه متفاوتی در خوردن فراهم کند.
- نکته مهم در انتخاب زرشک پفکی، توجه به کیفیت و نحوه تولید آن است تا از استفاده مواد نگهدارنده نامناسب یا رنگهای مصنوعی جلوگیری شود.
فرایند تولید زرشک پفکی
زرشک پفکی نوعی از زرشک خشکشده قرمز است که بهصورت زراعی در خراسان جنوبی (Southern khorasan) کشت میشود. فصل پاییز زمان برداشت زرشک تازه است، برای تولید زرشک پفکی مراحل زیر انجام می شود:
- شاخههای درختچهی زرشک به همراه خار و برگ و میوه آن بریده شده
- و در قدم بعدی باین شاخه ها به سولههای مسقفی منتقل میشوند.
- شاخه ها در سوله ها مثل خوشههای کشمش آویزان میشوند و یا بر روی تالارهایی از چوب و فلز که در تمام سوله تعبیه شدهاند ریخته میشوند. این سولهها به گونهای ساخته شدهاند که در آن عبورومرور هوا بهآسانی انجام شود هم چنین برخی از کشاورزان و زارعین زرشک فنهای بزرگی را در این سولهها تعبیه میکنند تا هوا جریان داشته باشد زرشک های تازه زودتر خشک شود و همچنین مانع از کپکزدگی زرشک شود
- در این شیوه زرشک تازه نیاز به زمانی بین سه تا شش ماه دارد تا کاملاً خشک شود.
- زرشکی که به این شیوه خشک میشود چون بهآرامی و در طی زمان رطوبت خود را ازدستداده است کاملاً حالت اولیه زرشک تازه یا همان پف اولیه را حفظ میکند و از اینجهت است که به آن زرشک پفکی میگویند. چون این زرشک ها در تالارها خشک میشود یا در همان سولهها به آنها زرشک تالاری نیز گفته میشود.
بیشتر بخوانید: زرشک در کدام شهرها کشت می شود ؟