گیاه زرشک – میوه زرشک و خواص میوه زرشک
زرشک به صورت درختی کوتاه و حجیم می روید که ساقههای تیغ داری دارد و بسیار شاخه شاخه است. معمولاً بلندی درخت زرشک به سه تا چهار متر می رسد و چوب درخت تیره و گاهی زرد است. برگهای درختچه زرشک بیضوی و سبز تیره با کنگره های تیز و گلهای خوشهای روشن هستند. میوه زرشک نیز قرمز یا سیاه و توپر و تخم مرغی است. میوه زرشک ترش و شیرین است و تمام اجزای درختچه زرشک مصارف خوراکی و دارویی و صنعتی دارند. گلهای زرشک دارای شش کاسبرگ زرد و شش گلبرگ میباشند. تخمدان کلاله پهنی دارد. طبع زرشک نیز سرد و خشک است. زرشک در اروپا، نواحی شمال آفریقا، قسمتهایی از آمریکا و همچنین آسیای مرکزی به عمل میآید و در کشورمان نیز در مازندران، گرگان، گیلان و خراسان جنوبی پرورش می یابد. میوه زرشک سرشار از ویتامین c میباشد که باعث فعال شدن سیستم ایمنی بدن و جذب و تثبیت آهن است. مربایی که از زرشک تهیه میشود در درمان یبوست و کم اشتهایی موثر است. میوه زرشک در درمان عفونت، سرماخوردگی، تب، مشکلات مجاری ادرار و غیره مفید است. همچنین برای برطرف کردن تلخی بعضی از داروها از شربت حاصل از زرشک استفاده میشود. مصرف ریشه درخت زرشک به خاطر دارا بودن بربرین و باقی آلکالوئیدها منجر به پایین آمدن فشار خون میشود و در درمان افرادی که فشار خون بالایی دارند موثر است و همچنین از پوست ریشه زرشک در ترک اعتیاد به مورفین و تریاک استفاده می شود. پوست ریشه زرشک در بهبود کارایی کبد، مشکلات صفراوی، یرقان، اسهال، مشکلات هاضمه و غیره مفید است. برای تهیه معجون دم کرده پوست ریشه زرشک میتوان چهار گرم پوست ریشه را در نیم لیتر آب دم کرد و در شبانه روز به صورت متناوب و منقطع استفاده نمود. بیرجند و قاین و روستاهای اطراف از شهر های تولید کننده اصلی زرشک پفکی و دانه اناری می باشند. در مورد تفاوت زرشک پفکی و زرشک دانه اناری پیشتر به صورت مفصل صحبت شده است. اما فقط اینجا خاطر نشان می کنیم که تفاوت زرشک پفکی و زرشک دانه اناری در نحوه خشک کردن آن است. برای اطلاع از اخرین قیمت خرید زرشک پفکی و دانه اناری با ما در ارتباط باشید.
- گیاه زرشک – میوه زرشک و خواص میوه زرشک
- کاشت زرشک قرمز در نواحی دیگر ایران- قیمت خرید زرشک پفکی
- قیمت خرید زرشک خشک قرمز
- آبیاری باغات کشاورزی
- آبیاری باغات زرشک
- بازار فروش زرشک – قیمت خرید زرشک دانه اناری امسالی
- معرفی زرشک به بازارهای جهانی
- در آمد زایی زرشک از طریق صنایع تبدیلی
- غذاهایی که با زرشک طبخ میشود

کاشت زرشک قرمز در نواحی دیگر ایران- قیمت خرید زرشک پفکی
با وجود تلاش اهالی بعضی از نواحی اطراف این دو شهر، زرشک در آن مکانها به ثمر نرسیده است و در نیمه راه باردهیاش متوقف شده است. بعضی از قسمتهای ایران که در رشد زرشک استعدادی دارند نیز نتوانستهاند زرشکی با آن رنگ و طعم دلنشین خاص خراسانجنوبی تولید کنند. زرشک میوهای فوقالعاده مفید است که در این سرزمین نشو و نما میکند و تمام ظرفیتهای خود را زیر آفتاب تابان این منطقه متجلی میکند. زرشک خراسان جنوبی نیازهای شناخته شده ایران و جهان را با مساحت اندک قابل کشت خود تامین میکند و این واقعیت به این دلیل رخ مینماید که هنوز مردم جهان نیاز چندانی به شناخت و استفاده از مزایای این گیاه بومی ایرانی احساس نکردهاند و حرکت قابل توجهی برای جلب نظر بازارهای جهانی به این میوه انجام نشده است. زرشک در خراسان جنوبی به عمل میآید و به نقاط مختلف جهان از کشورهای همسایه گرفته تا کشورهای اروپایی و استرالیا و آمریکا صادر میشود. اما با کمال تاسف کشورهای اروپایی در سطح مصارف دارویی و بهداشتی از این میوه باقی ماندهاند و رشدی در مسیر کشف خواص غذایی و طعم دهندگی این میوه نداشتهاند. در واقع بیشتر از ۹۵ درصد از زرشک تولید شده در ایران از خراسان جنوبی به دست میآید.مختصات غذایی و دارویی این گیاه و طعم و شکل و رنگ جذابش زرشک را به یکی از اساسیترین محصولات کشاورزی اقلیمی تبدیل کرده است. زرشک در کنار زعفران و عناب، خراسان جنوبی را به عنوان قطب پرورش خود در ایران و جهان معرفی میکند. از خصایل درمانی زرشک بسیار میتوان سخن گفت و در مقالات قبلی بسیاری از آنها را ذکر کردهایم. در اینجا هم بعضی از این مزایا یادآوری میشوند شاید حداقل در عرصه داخلی مورد عنایت مسؤولین و مردم قرار گیرند و فعالان نهاد کشاورزی و سرمایهگذاران را بر آن دارند که تمهیدی برای معرفی هر چه بیشتر این گیاه با ارزش به جهانیان بیندیشند. زرشک خاصیت ضد افسردگی و خمودی دارد و نشاط بخش است و قوه یاداوری و یادگیری را زیاد میکند، پوست و مو را با طراوت و جوان نگه میدارد و مشکلات کبد و صفرا را برطرف می کند و دفع کننده سنگ صفرا و مثانه میباشد. زرشک در انواع گوناگونی ظهور میکند از جمله زرشک بدون دانه که به صورت زرشک خشک پفکی و دانه اناری در دسترس است. زرشک سیاه و زرشک کوهی و دانه دار نیز در طبیعت به شکل خودرو رشد میکنند. انواع متفاوت زرشک ویژگیهای کاربردی و غذایی متفاوتی دارند که میتوان با تمرکز بر آنها تنوع زیادی در پیوند میان گونههای مختلف به وجود آورد و نقش تکمیل کنندهای در تولید این گیاه گرانبها به عهده گرفت. زرشک تر و تازه برای آبگیری و ساختن شربت و کنسانتر و غیره استفاده میشود. زرشک خشک در انواع پفکی و دانه اناری برای مصارف غذایی کاربرد دارد. زرشک تازه خونساز است و رخوت و سستی را برطرف میکند. زرشک به این دلیل خشک می شود که در حالت خشک شده و رطوبتزدایی شده ماندگاری بیشتری مییابد و انرژی کمتری برای حمل و نقلش صرف میشود. زرشک به روشهای قدیمی و مدرن خشک میشود و هنوز روش های قدیمی خواص و مزایای خود را حفظ کردهاند و حتی برای تولید زرشک خشک اعلا مورد استفاده قرار میگیرند. در راهکار های مدرن و تکنیکی از خشککن های طبقهای استفاده می کنند که در آن زرشک تحت حرارت ۷۰ درجه سلسیوس خشک می شود و رطوبتش گرفته میشود. خشک کردن زرشک دقت نظر زیادی میطلبد تا در طی آن زرشک خصوصیات ظاهری خود را از دست ندهد و رنگ و فرمش حفظ شود. استفاده از بخار آب بعد از خشک کردن زرشک باعث میشود که حالت چروکیده زرشک از بین برود و به شکل اولیه خود باز گردد. در روند خشک کردن زرشک به وسیله گرما دادن و همچنین جذب رطوبت آن به زرشکی مطلوب با حجم کمتر میرسیم. خشک کردن زرشک مزایای دیگری نیز دارد از جمله جلوگیری از رشد باکتریها و ذرات میکروسکوپی بیماری زا و پیشگیری از واکنش های شیمیایی تخریبکننده.در خشککنهایی که در آنها از هوای سوزان استفاده میشود دستگاهی وجود دارد که به کمک لولههایی امکان حضور و عبور هوای سوزان را فراهم میکند. زرشکی که برای صادرات استفاده می شود معیار خاص خود را دارد. حبههای زرشک منتخب برای صادرات اندازه بزرگتری دارند و کل توده زرشک در این حالت شکل و رنگ یکسان و یکدستی دارد. زرشک صادراتی اعلا معمولاً از زرشک پفکی گزینش میشود که مورد بازنگری غایی قرار می گیرد تا ناب و عاری از زرشک دانه اناری یا ضایعات و حبههای خراشیده و آسیب دیده باشد. قیمت زرشک صادراتی نیز متنوع است که به نحوه خشک کردن و خلوص زرشک بستگی مستقیم دارد. معمولاً در شش ماه دوم سال قیمت زرشک صادراتی پایین میآید و خرید آن در این زمان برای صادرکنندگان به صرفهتر خواهد بود. قیمت خرید زرشک پفکی به صورت عمده در بهمن ماه ۱۳۹۹ بین ۵۵ تا ۶۵ هزار تومان است.

قیمت خرید زرشک خشک قرمز
قیمت زرشک خشک قرمز در چند سال کنونی به کرات بالا و پایین رفته و خریداران و بازرگانان زرشک را با مشکلات زیادی روبرو کرده است. سیر صعودی نرخ زرشک در سال های اخیر با پیش آمدن وضعیت کرونایی معکوس شد اما به مشکلات جدیدی پروبال داد. در ایران معمولاً وقتی حرف از زرشک زده میشود منظور زرشک قرمز است که از آن در تهیه غذاهای خوشمزه ایرانی استفاده میشود و به زرشک پلویی معروف است. گرچه زرشک در رنگ های دیگری نیز به عمل میآید اما منظور خریداران معمولاً همین زرشک پلویی می باشد. با توجه به نزدیک شدن فصل برداشت زرشک از باغات خراسان جنوبی قیمت پایه معین شده برای هر کیلو زرشک تازه، ده هزار تومان است. این قیمت طی مباحثات و جلسات گوناگون اتاقهای بازرگانی تعیین شده است. با توجه به اینکه باید از افت قیمت زرشک در حدی که موجب ضرر کشاورزان شود جلوگیری کرد حمایت از کشاورزان و توافق در خرید محصول توسط دولت با قیمت مناسب از اهم مطالب در مورد فروش زرشک می باشد.در سال ۹۷ به دلیل سرمای شدید و نزول تگرگ در اوایل سال میزان تولید زرشک پایین آمده بود که مطمئناً این پدیده در قیمت زرشک تاثیرگذار بوده است. از این رو قیمت زرشک در سال ۹۸ که محصول سال ۹۷ را به بازار عرضه می کند روند بسیار صعودی داشت. سال ۹۸ باغات زرشک بسیار پر محصول بودند. از اینرو در سال ۹۹ که محصول خشک زرشک باغات زرشک در سال ۹۸ روانه بازار شد، به ناگهان قیمت انواع زرشک به روند کاهشی روبرو شد. البته باید خاطر نشان کنیم که بروز اپیدمی ویروس کرونا نیز در این امر بی تاثیر نبوده است. قیمت زرشک خشک پفکی بین ۵۵ تا ۶۵ هزار تومان در بازار عمده فروشی است.

آبیاری باغات کشاورزی
بی شک یکی از بزرگترین چالشهای پیش روی انسان قرن بیست و یکم تامین امنیت غذایی است. رشد فزاینده جمعیت به ویژه در میان کشورهای در حال توسعه و افزایش شکاف اقتصادی بین کشورهای مختلف و همچنین محدودیت برنامه های توسعه در کشورهای تولید کننده مواد غذایی، چشم انداز نگران کنندهای از تامین غذا برای حداقل شرایط ادامه حیات ساکنان این کره خاکی را به تصویر می کشد و شعار جهانی فقرزدایی را کمرنگ جلوه میدهد. از آنجایی که اغلب اراضی قابل کشت غیر آبی دنیا هم اکنون مورد استفاده قرار میگیرند بنابراین بخش اعظم افزایش تولید جهانی مواد غذایی و به ویژه تولیدات زراعی باید از طریق توسعه اراضی آبی دنیا صورت گیرد. در بین راهکارهای توسعه شده جهت مقابله با چنین آینده ناخوشایندی بهبود بهره وری آب آبیاری و مدیریت تقاضای آب و تعامل این دو رویکرد مدیریتی، مد نظر اغلب صاحبنظران بوده و باید در دستور کار تمامی سیاستگذاران کشاورزی در جهان و به طور اخص در کشورهای در حال توسعه قرار گیرد.

برای اطلاع از قیمت خرید زرشک پفکی و دانه اناری عمده تماس بگیرید.

آبیاری باغات زرشک
میدانیم که زرشک گیاهیست که در برابر بی آبی و کم آبی مقاوم است. اما با این حال باید برای آبیاری مزارع زرشک در خراسان جنوبی فکری اساسی کرد و مشکلات پیش روی کشاورزان را در این منطقه برطرف نمود. حجم عظیم منابع آبهای شور در جهان و نتایج بسیار چشمگیری که به صورت سنتی یا در مزارع آزمایشی از کاربرد آب شور در کشاورزی به دست آمده استفاده از این منبع آبی را به عنوان یک رویکرد راهبردی در فرآیند تولید مواد غذایی مورد توجه قرار داده است. به صورتی که حتی کشورهایی نظیر اروپای غربی که نسبتاً از میزان منابع آبی مناسبی برخوردارند تحقیقات کاربردی آب شور در کشاورزی را در مراکز تحقیقاتی خود پی گرفته و تاکنون نیز به فناوریهای امیدوارکننده ای دست یافته اند. نتایج تحقیقات در دهه های اخیر در اغلب کشورها خط بطلان بر بسیاری از باورهای قبلی کشیده و راه را برای کاربرد وسیع آب شور به صورت پایدار در کشاورزی فراهم کرده است. از طرف دیگر سالانه بخش عمده ای از منابع خاک دنیا تحت تاثیر شوری ثانویه که عموما ناشی از عمل آبیاری است از چرخه سودآوری خارج شده و به شوره زار تبدیل می گردند. بنابراین توسعه شوری اراضی کشاورزی خود به عنوان یک تهدید در جهت بهبود امنیت غذایی در مقیاس جهانی محسوب می گردد. لذا در کنار نتایج و ارقام بسیار مثبت ناشی از استفاده از آب شور در کشاورزی، برخی از صاحبنظران کاربرد منابع آب و خاک شور را گامی در جهت تسریع آلودگی زیست محیطی دانسته و با آن مقابله میکنند. این تضادی است که در طی زمان با انجام تحقیقات بیشتر و پایش نتایج حاصل از مزارع کاربردی باید سامان گیرد. کمیته ملی آبیاری و زهکشی ایران نیز از سال ۱۹۹۷ با تشکیل گروه کار ویژه استفاده از آب شور و برگزاری کارگاه های متعدد در این زمینه عملا نتوانسته قدم موثری در راستای مستندسازی و ارائه مشخصات اولیه کاربرد آب شور در کشاورزی در کشور بردارد. تحولات سریعی که در این دو دهه در چگونگی استفاده از آب شور در مجامع علمی و کاربردی صورت گرفته بیانگر پویایی نتایج به دست آمده میباشد و انتظار می رود که با توسعه تحقیقات در این زمینه به نتایج کاربردی بهینه برسند. زمین های حاصلخیز تحت کشت آبی در برخی نقاط دنیا که چند هزار سال قبل تا به حال کشاورزی در آنها با موفقیت صورت می گرفته، با توجه به رها کردن میلیون ها هکتار اراضی زراعی در اکثر مناطق خود که در اثر آبیاری بی رویه موجب زیان تمدن هایی در دوران قدیم گشته و اکنون نیز از عوامل اصلی تخریب این اراضی آبی محسوب می شود، در مجموع راهنمای خوبی برای توجه بیشتر به مدیریت صحیح و پایدار در امر آبیاری و اداره اراضی محسوب می گردد. این امر بدان علت است که کشاورزی آبی همچنان در تأمین تولیدات کشاورزی برای نسل حال و آینده از اولویت خاصی به ویژه برای تولید محصولات راهبردی به شمار میآید و جایگاه منحصر به فرد خود را حفظ کرده است. جمعیت جهان روز به روز در حال افزایش است. تغذیه این جمعیت که با بهبود سطح زندگی جامعه بشری نیز توأم است، انسان کنونی را لزوماً به افزایش تولید مواد غذایی بیشتر نیازمند ساخته است. دلیل جستوجو برای منابع جدید آب نظیر بهره برداری از آب های با کیفیت پایین و سهل الوصول راه کار ضروری و منطقی به نظر می رسد.

آبیاری مزارع کشاورزی به وسیله آب شور که در شرایط کم آبی و در مناطق خشک و بیابانی و کوهستانی ممکن است باری از دغدغههای کشاورزان را کم کند در عین حال ممکن است باعث عوارض جانبی دیگری شود که مطمئناً بررسیها و تحقیقات دامنه داری را میطلبد. زرشک علاوه بر این که نسبت به کم آبی و شرایط سخت محیطی مقاوم است به آبیاری با آب های شور نیز مقاوم می باشد. آبیاری زرشک با آبهای شور ممکن است محصول زرشک را کاهش دهد و این نکته ای است که باید در سیاست ها و برنامه ریزی های آبیاری زرشک لحاظ شود و باید دید با توجه به کل فواید و مضرات این روش، کدام کفه ترازو سنگین تر خواهد بود و کم آبی زیانبخشتر است یا آبیاری با آبهای شور؟گونههای متفاوت زرشک دارای نیازهای آبی متفاوتی می باشند. یک بررسی در گونه های مختلف زرشک در جهان نشان میدهد زرشک در یک منطقه با بارندگی زیاد رشد مناسبی دارد و در منطق دور افتاده دیگری با بارندگی کم باز هم رشدش قابل توجه است. نیاز آبی زرشک بی دانه نسبت به درختان مشابه پایین میباشد و یکی از دلایل اصلی جایگزین شده زرشک در الگوی کاشت شهرستان های جنوب خراسان درآمد نسبتا خوب حاصل از زرشک به ازای مصرف یک متر مکعب آب می باشد. در سال های خشک کشاورزان زرشک کار حتی با سه نوبت آبیاری باغ در طول تابستان هم محصول زرشک برداشت می کنند. در صورتی که هدف برداشت محصول فراوان باشد نباید بعد از ریختن گلبرگ ها از آبیاری درختچه زرشک غافل شد. البته در صورت نبود آب، زرشک نابود نمی شود اما بی آبی ممکن است باعث کاهش محصول شود. اگرچه زرشک از گیاهان مقاوم به کم آبی است اما در چند سال اول کاشت زرشک با توجه به بافت خاک و شرایط محیطی آبیاری زرشک هر هفته یک بار خواهد بود. در سالهای آتی باغ زرشک معمولاً ماهی دو یا سه بار آبیاری می شود و گاهی فاصله دو نوبت آبیاری به یک ماه هم میرسد که البته موجب کاهش در کیفیت و کمیت محصول می شود.

بازار فروش زرشک – قیمت خرید زرشک دانه اناری امسالی
زرشک در بازارهای مختلفی به فروش می رسد. در سرتاسر ایران می توان زرشک را به صورت جزئی و عمده از سوپرمارکت ها و فروشگاه های آنلاین، بنکداری ها و بازارهای بزرگ تهیه کرد. همانطور که مستحضرید نرخ زرشک عمده در هر بازاری معمولاً از قیمت زرشک در بازارهای مبدا بیشتر است. در مورد زرشک شهرهای مبدا در ایران بیرجند و قائن می باشند که محل تولید اصلی زرشک در ایران هستند. بازارهای انبار نفت، مولوی و بازار بزرگ تهران در فروش زرشک پفکی و دانه اناری به صورت جزئی و کلی و بسته بندی و فله ای فعال هستند و بازار تجریش نیز زرشک را به صورت بسته بندی و فله ای البته به صورت محدود ارائه می کند. قیمت زرشک در بازار تجریش بیشتر است، چون تجریش به دلیل موقعیت مکانی که در محله پولدار نشین تهران قرار دارد و معمولاً توریست ها را نیز به سمت خود می کشد محل تردد افرادی است که از رفاه مالی برخوردارند و از پرداخت قیمت های بالا برای محصولاتی که رضایتشان را براورده میکند پروایی ندارند. معمولاً خریداران به نسبت اینکه چه قصدی از خرید زرشک دارند از زرشک پفکی، زیر تالاری یا دانه اناری استقبال می کنند که نحوه خشک کردن و تهیه آنها متفاوت است و این پروسه در قیمت نهایی این محصولات موثر است. قیمت زرشک دانه اناری در اوایل بهمن ماه ۱۳۹۹ بین ۵۰ تا ۵۲ هزار تومان برای زرشک دانه اناری درجه است.

معرفی زرشک به بازارهای جهانی
زرشک و زعفران از محصولات مهم و استراتژیک کشاورزی در جنوب خراسان هستند. در شرایط فعلی، زیان ناشی از گسترش برونمنطقهای، تحریمها و افزایش کرونا و عدم ثبات قیمت ها بیشتر متوجه خرده مالک این منطقه به عنوان متولیان کشت زرشک و زعفران در چند دهه گذشته بوده و حفظ اشتغال زرشک و زعفران در منطقه نیازمند تدابیر لازم از سوی برنامهریزان بخش کشاورزی می باشد. نتایج به دست آمده بیانگر این حقیقت است که چنانچه این محصولات به هر دلیلی جایگاه خود را از دست بدهند، روستاییان منطقه با مشکل جدی مواجه خواهند شد. زعفران با ارزش ترین محصول ادویهای و دارویی جهان رتبه ممتازی در محصولات صادراتی ایران دارد و در حال حاضر ایران به عنوان اولین تولید کننده زعفران می باشد. از طرفی صادرات زرشک توسط ایران با مشکلات جدی مواجه است و برای گسترش صادرات زرشک و معرفی این گیاه خاص به جهانیان، برنامه های خلاقانهای لازم است تا با سیاست گذاری های صحیح به نقطه مطلوب در صادرات زرشک نیز برسیم. کاربرد گسترده زعفران در صنایع غذایی و خواص دارویی با ارزش این گیاه باعث شده تا جنوب خراسان به قطب پرورش زعفران در نقشه جغرافیایی ایران تبدیل شود. زرشک نیز همین مزایا را دارد اما متاسفانه به جایگاه شایسته خود در صادرات نرسیده است. پیشگیری از تولید زعفران در خارج از ایران تدابیر قانونی مثل ممنوعیت خروج پیاز از مناطق زعفران کاری را ایجاب میکند. با توجه به اینکه درخواست زعفران در بازارهای جهانی در حال حاضر محدود است لزوم حفظ تولید منطقهای در سطح موجود احساس می گردد. ضمن اینکه با گسترش زعفران به سطوح وسیع تر معضلاتی نیز به دنبال خواهد بود مانند کاهش قیمت ها به دلیل افزایش تولید و مقرون به صرفه نبودن زراعت زعفران در اراضی خرده مالکی همچنین ایجاد معضلات اجتماعی مانند بیکاری و فقر در مناطق فوق الذکر. همه اینها لزوم حفظ اشتغال ایجاد شده در مناطق جنوب خراسان و حمایت از زعفران کاران و زرشک کاران منطقه را پررنگ میکند. حمایت از صادرکنندگان محلی نیز که ضمن رعایت استانداردهای جهانی باعث اعتلای جایگاه زعفران و زرشک ایران در بازارهای بین المللی می شوند می تواند بسیار یاری گر باشد. علاوه بر زعفران یکی از محصولات خیلی جذاب در بازار جهانی که از ایران صادر می شود و ظرفیت خیلی خوبی هم دارد زرشک است، چه به صورت تازه و چه به صورت خشک و چه به صورت مربای زرشک که خیلی کمتر به آن توجه شده. کسانی که می خواهند کسب و کار خودشان را شروع کنند گام اول این است که یک محصول برای خودشان انتخاب کنند که استعداد صادراتی بالایی داشته باشد. معمولاً در سطح جهانی مشتری هایی که به واردات زرشک به کشور خود علاقه نشان میدهند خریدار محصولات دیگر نیز هستند و می توانند در کنار زرشک، محصولات کشاورزی دیگری چون انار و زعفران را نیز بخرند. تشخیص این تشابهات و تقارن ها در صادرات محصول میتواند در سودآوری و ایجاد اشتغال داخلی بسیار موثر باشد. مثلاً در سال های اخیر صادرات محصولاتی چون پودر زرشک در کنار زرشک به عنوان محصولی ثانویه به این روند تنوع موثری بخشیده است. شناسایی ظرفیت های طبیعی در هر منطقه فرصت های بی بدیل اقتصادی برای مردم آن منطقه ایجاد می کند. اگر بتوان در این زمینه پژوهش کرد و امکانات لازم را در اختیار پژوهشگران قرار داد افزوده های بسیاری برای آبادی و رونق اقتصادی منطقه قابل پیش بینی است. خراسان جنوبی را به زعفران قائناتش میشناسند و زرشک و عنابی که در جای جای این استان به فراوانی تولید می شود. ایجاد صندوق حمایت از تولید و صادرات زرشک و عناب و زعفران و تمرکز پژوهشگران بر محصولات کشاورزی برای کشت بهینه و همچنین صادرات گسترده، سودآوری همه جانبهای خواهد داشت.

در آمد زایی زرشک از طریق صنایع تبدیلی
یکی از طرق افزایش اشتغال و درآمدهای غیرمستقیم کشاورزی، بنیانگذاری و توسعه صنایع تبدیلی می باشد. همچنین ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی برای کاهش مقدار ضایعات کشاورزی، ایجاد ارزش افزوده و ایجاد کسب و کارهای جدید و درامد زا مؤثر است. صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی به صنایعی گفته می شود که به فراوری و عملآوری گیاهی و حیوانی از جمله زراعی، باغی، شیلاتی، دام و طیور، جنگل و مرتع می پردازد. فراوری نیز شامل تغییرات فیزیکی، شیمیایی، بسته بندی، نگهداری و توزیع می باشد. مثلاً یک گاوداری را در نظر بگیرید که در آن کود حیوانی به دست آمده را میتوانند به منظور استفاده در کشاورزی به فروش برسانند. اما همین کارگزاران اگر به جای این کار، کود حیوانی را در مسیر تولید آمونیاک به کار ببرند ضایعات به شکل تعیین کنندهای کم می شود و ارزش افزوده بسیار خوبی به وجود می آید. در اینجا بعضی از کاربرد ها در صنایع تبدیلی را بر می شماریم. بسته بندی انواع مواد غذایی، محصولات کشاورزی و گیاهان دارویی جزو صنایع تبدیلی محسوب می شوند. تهیه و بسته بندی سبزیجات فرآوری شده مثل سبزی خشک، پودر سبزی، سبزی سرخ شده، سبزی پاک شده و خرد شده یا تهیه و بسته بندی بذر محصولات جالیزی نیز از صنایع تبدیلی به حساب می آید. تولید ماکارونی، خشک کردن، فرآوری و بسته بندی میوه جات و غلات و حبوبات و خشکبار، خدمات جمع آوری شیر، تولید ژل رویال از زنبور عسل، فرآورده های لبنی مثل کشک، پنیر، دوغ، کشتارگاه دام و طیور، عرقیات گیاهی، پخت انواع نان، شیرینی پزی سنتی، تهیه مربا جات، لواشک، نبات، تهیه ماهی شور و ماهی دودی، بسته بندی تخم مرغ بومی و ابریشم کشی همه و همه و بسیاری از موارد دیگر جزو صنایع تبدیلی محسوب می شوند.
مطمئنا به دلیل فواید زیادی که کسب و کار در صنایع تبدیلی می تواند در بخش های اقتصادی و کشاورزی و زمینه های دیگر فراهم کند، معقولانه به نظر میرسد که اولویت کارآفرینان و فعالان اقتصادی تمرکز در این بخش باشد. این مسئله زمانی اهمیت خود را نشان میدهد که به توصیه های رهبری در زمینه توسعه بخش کشاورزی توجه کنیم. ایشان در دیداری با هیئت دولت عنوان کردند: صنایع بخش کشاورزی یکی از بخشهای راهبردی است که در همه کشورها به آن کمک ویژه می شود و دولت باید به بخش کشاورزی مساعدت ویژه ای داشته باشد. راه توسعه روستاها ایجاد صنایع تبدیلی در آنهاست. اما با وجود همه این توصیه ها و محرز شدن لزوم توجه به این بخش در صنعت کشور هنوز صنایع تبدیلی گامهای اولش را بر میدارد. دلیل عدم سرعت کافی در این بخش مسائل زیادی است. یکی از آنها این است که برنامههای مورد نیاز برای اجرایی کردن طرح های محوری در صنایع تبدیلی پیش بینی نشده است. همچنین صنایع تبدیلی از معافیت های مالیاتی و تخفیف تعرفه های آب و برق برخوردار نیستند. کم بودن تسهیلات سرمایه در گردش، ماشینآلات و روند طولانی مدت بررسی طرحهای متقاضیان صنایع تبدیلی در بانکها به ویژه متقاضیان استفاده از صندوق ذخیره ارزی کشور از مهمترین دلایل طویل شدن نو پایی این صنعت می باشد. اگر دولت بتواند شرایطی را فراهم کند که بخش اجرایی این قسمت در سطح علمی بالایی نگهداشته شود و همچنین کشاورزان و تولیدکنندگان مواد خام کشاورزی در ارزش افزوده به وجود آمده ناشی از فرآوری محصولات کشاورزی سهیم شوند، شاید بتوان گامهای مطمئنتری در این فرایند برداشت.بررسیهای انجام شده در چند سال اخیر نشان میدهد که خام فروشی میوه هایی مثل عناب و زرشک یکی از اشکالات عمده در بخش اقتصادی این منطقه میباشد. زرشک و عناب میتوانند در بهبود شاخص های اقتصادی چه از نظر کسب درآمد و تاثیر در تولید ناخالص ملی و چه از نظر اشتغال زایی و ایجاد ارزش افزوده تاثیر گذار باشند. اما متاسفانه یکی از کمبود های شدیدی که در این منطقه مشاهده شده، در تحقیقات به خصوص روی صنایع تبدیلی است که عناب و زرشک می توانند در آن نقش مهمی ایفا کنند. لازم است بخش های دانشگاهی و علمی روی این موضوع کار کنند و از نتیجه تحقیقات آنها بتوان استفاده کرد تا تحولات منطقی و محسوسی در بازار این محصولات به وجود بیاید. چرا که این محصولات می توانند به عنوان یک مزیت منطقهای در بهبود وضعیت اقتصادی خراسان بسیار موثر باشند. با توجه به اینکه دوره زمانی رسیدن و مصرف میوه های تازه از جمله زرشک نسبتاً کوتاه است، صنایع فرآوری و تولید فراورده های زرشک کاملاً ضروری به نظر می رسد. از میوه زرشک می توان محصولات زیادی از جمله آب زرشک، رب زرشک، معجون زرشک، شربت زرشک، مربا زرشک، نوشابه زرشک، پکتین، انواع سس زرشک و چاشنی ها، پودر ترشیجات، اسانس، خوراک دام، لواشک و سرکه تهیه کرد. از تنه و شاخه زرشک نوپان و مصالح ساختمانی و از پوست درخت مواد آرایشی و درمانی به دست می آید. اگرچه فرآیند صنعتی زرشک هنوز به رونق لازم نرسیده است تحقیق بر روی توسعه محصولات جدید مثل مربا، آبمیوه و ژل ها در حال انجام است. این بخش جدید از فرآیند صنعتی زرشک از میوه های با کیفیت تجاری پایین، سایز کوچک، انواع غیر تجاری و غیره که با وجود کیفیت خوب، در بازارهای میوه خرید و فروش نمی شوند، در تهیه محصولات جدید استفاده می کنند. از چند سال پیش گرایش برای یافتن مشتقات این میوه افزایش یافته است. به همین دلیل تحقیقات نیز در این زمینه توسعه یافته است.

برای تهیه رب زرشک و مربای زرشک تماس بگیرید.

غذاهایی که با زرشک طبخ میشود
خوراک زرشک و قارچ
مواد لازم :
- قارچ نیم کیلو
- پیاز ۱ عدد
- نخود آب پز یک فنجان زرشک نصف لیوان
- فلفل دلمه ای ۱ عدد زعفران آب شده ۲ قاشق غذاخوری
- سیر دو واحد کوچک هویج ۲ عدد
- گوجه فرنگی ۱ عدد
- آب مرغ ۱ فنجان زردچوبه و دارچین و نمک و فلفل به مقدار دلخواه
طرز تهیه خوراک قارچ و زرشک
قارچ ها را در اندازه های بزرگ خرد کنید و در روغن تفت دهید. وقتی رنگشان تغییر کرد پیاز و سیر خرد شده را به آن اضافه کنید و خوب هم بزنید. وقتی پیاز طلایی شد زرشک و هویج رنده شده را به آن اضافه کنید. کمی نمک بزنید و هم بزنید. هویج ها وقتی سرخ شدند فلفل دلمه ای را که خرد کرده اید اضافه کنید و هم بزنید. وقتی فلفل ها نرم شدند زردچوبه و دارچین و نخود و آب مرغ و زعفران را اضافه کنید. شعله را کم کنید. درب ظرف را نگذارید. بعد از چند دقیقه غذا آماده است.
طرز تهیه قیمه زرشکی
مواد لازم :
- گوشت گوسفندی ۶۰۰ گرم برنج ۴ پیمانه
- زعفران دم کرده ۴ قاشق غذاخوری
- خلال پسته و خلال بادام هر کدام ۴ قاشق غذاخوری
- پودر دارچین و پودر هل هر کدام یک قاشق غذاخوری
- پیاز ۱ عدد بزرگ
- رب گوجه ۳ قاشق غذاخوری
- گلاب یک فنجان
- روغن مایع به مقدار لازم زرشک ۵ قاشق غذاخوری شکر ۱ قاشق غذاخوری کره ۵۰ گرم
- آب ۴پیمانه
- خلال پوست پرتقال ۲ قاشق غذاخوری
- نمک و زردچوبه به مقدار دلخواه
طرز تهیه قیمه زرشکی گوشت شسته شده را به صورت قیمهای خرد کنید. خلال پسته و بادام را در یک فنجان گلاب خیس نمایید. پیاز داغ فراوان درست کنید. وقتی پیاز ها طلایی شدند گوشت قیمه شده را اضافه کنید و خوب با پیاز تفت دهید. وقتی رنگ گوشت تغییر کرد رب گوجه را هم اضافه کنید و تفت دهید. گوشت باید روی شعله بسیار کم تفت داده شود تا آبدار باقی بماند. به گوشت و رب اضافه کنید و بگذارید روی حرارت کم خوب جا بیفتد. برنج را بجوشانید و آبکش کنید و سپس با زعفران دم کرده دم کنید. پرتقال را آماده کنید نازک خلال کنید و برای گرفتن تلخی پوست پرتقال آن را در آب جوش کمی بجوشانید و سپس آبکش کنید. زرشک را با کره و شکر تفت دهید. بعد خلال پوست پرتقال، خلال پسته، خلال بادام را اضافه کنید و تفت دهید. بعد زعفران آب کرده را اضافه کنید و تأمل کنید تا آب مواد کشیده شود. سپس شعله را خاموش کنید. وقتی برنج دم کشید مقداری از برنج را بردارید و در یک بشقاب بریزید. برنج را در ظرف مورد نظر سرو کنید و رویش مقداری کره آب شده بریزید و مخلوط گوشت خورشتقیمه را که حسابی غلیظ شده رویش بریزید. حالا یک بشقاب برنج را که جدا کرده بودید با خلال ها و زرشک تفت داده شده مخلوط کنید و روی قیمه را با آنها تزیین نمایید.
هویج پلو با زرشک
مواد لازم
- سینه مرغ
- خلال بادام
- هویج
- زرشک
- برنج
- زعفران
شما می توانید این مواد را بنا به خواسته خود و تعداد نفرات به میزان دلخواه در پخت هویج پلو به کار ببرید.مرغ را پذیرد و بعد آن را ریش ریش کنید. هویج را خلالی خرد کنید و سپس سرخ کنید. زرشک و خلال بادام را به طور جداگانه تفت دهید و بعد همه را داخل برنج آبکش شده هم دهید. روی برنج را به صورت راه راه با این مواد تزیین میکنیم و با زعفران رنگ و عطر خوشی به غذا می دهیم.
دمنوش زرشک
طرز تهیه دمنوش زرشک به ازای هر یک نفر مصرف کننده دو قاشق غذاخوری زرشک تازه را همراه دو لیوان آب جوش در قوری بریزید. صبر کنید تا این نوشیدنی به خوبی دم بکشد و رنگ پس بدهد. این دمنوش ترش را میتوانید همراه عسل یا نبات صرف کنید. در صورتی که چای ترش باب میل شما باشد میتوانید هنگام دم کردن چای کمی زرشک تازه و شسته شده را هم به قوری اضافه کنید تا یک چای زرشک داشته باشید.
دیدگاه شما با موفقیت ثبت شد.