زرشک دانه اناری چیست؟ در این مقاله به مبحث زرشک دونه اناری یا همان زرشک دانه اناری می پردازیم. زرشک خشک قرمز به نام های زرشک پلویی، زرشک قرمز بی دانه یا به صورت خلاصه زرشک در بازار تجاری ایران مواجه می شویم.
در دسته بندی زرشک خشک قرمز همچنین به نام هایی چون زرشک دانه اناری ، زرشک یاقوتی ، زرشک خرمنی ، زرشک دونه اناری، زرشک معمولی، زرشک تالاری، زرشک زیر تالاری و زرشک پفکی بر می خوریم. همه این انواع زرشک از درختچه زرشک از گونه باربریس ولگاریس بدست می آیند. در واقع تفاوت این انواع زرشک خشک در شیوه خشک کردن زرشک است. در این جا به نحوه خشک کردن و تولید زرشک اناری می پردازیم و در آخر در مورد قیمت زررشک دانه اناری نیز صحبت می کنیم.
آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleزرشک دانه اناری چیست؟
زرشک دانه اناری چیست؟ زرشک دانه اناری یکی از انواع زرشک است که به روش سنتی و طبیعی خشک میشود و به دلیل طعم ترش و خواص درمانی فراوان، از محبوبیت زیادی برخوردار است. به زرشک دانه اناری، زرشک یاقوتی و همچنین زرشک خرمنی نیز گفته می شود. البته نام زرشک یاقوتی بیشتر در مصلی مشهد شنیده می شود. در سایر نقاط ایران تنها به زرشک اناری شهرت دارد.
برای تولید زرشک اناری، برداشت محصول زرشک معمولا به صورت ضربه زدن به شاخه ها است. در این روش زیر درختچه زرشک پارچه ای پهن می شود و با چوب به شاخه های درختچه زرشک ضربه زده می شود. حبه های زرشک در این روش از شاخه جدا شده و به زیر درخت میریزند.
سپس میوه تازه زرشک به مکان هایی بر روی زمین یا پشت بام ها منتقل می گردد که به خرمن معروفند. این زمین های معروف به خرمن از جنس کاه گل می باشند. زرشک در معرض نور مستقیم خورشید و به کمک خاک و هوا در کمتر از ۲۰ روز نسبتا خشک شده و آماده عرضه به بازار می گردد. در خراسان جنوبی معمولا منطقه افین این زرشک را تولید می کند. عمده کشاورزان روستای افین زرشک را به صورت خرمنی می فروشند.
معایب زرشک دانه اناری
- رویت زرشک دانه اناری به نسبت زرشک پفکی و زیر تالاری کمتر قابل توجه است.
- زرشک دانه اناری معمولا رطوبت بیشتری دارد و برای قابل فراوری شدنش به آن روغن بیشتری می زنند.
- زرشک دانه اناری چون روی خاک خشک می شود میزان قابل توجهی به دانه های خشک آن خاک و شن چسبیده است.
- زرشک دانه اناری چون با نور مستقیم خورشید خشک می شود سیاه تراست و زودتر هم سیاه می شود. از این رو بهتر است فوری مصرف شود.
مزیت زرشک دانه اناری
- بزرگترین مزیت زرشک دانه اناری این است که قیمت زرشک دانه اناری به نسبت قیمت زرشک پفکی پایین تر است و با توجه به تورم و گرانی های ایران این می تواند مزیت بزرگی محسوب شود. البته زرشک دانه اناری در بازار صادراتی نیز گاهی محبوب تر است. علت این موضوع استفاده از زرشک در تهیه مشروبات الکلی و شیرینیجات است. چون زرشک در این کارخانه ها له می شود، دیگر ظاهر پفکی زرشک اهمیتی ندارد و تنها قیمت است که مهم می شود.
قیمت زرشک دانه اناری
برای دیدن لیست قیمت انواع زرشک پفکی و زرشک دانه اناری به صفحه قیمت زرشک و زعفران در همین وب سایت مراجعه شود. قیمت زرشک دانه اناری امروز ۵ دیماه ۱۴۰۳ در مجموعه زرشک آبرام ۲۱۰ هزار تومان می باشد.
مواد تشکیل دهنده زرشک
۵۴ گرم زرشک تازه حاوی موارد زیر است:
- ۱۸۰ کالری
- دو گرم پروتئین
- ۳۶ گرم کربوهیدرات
- ۶ گرم فیبر
- مقدار زیادی ویتامینc
- ۱۳ درصد آهن
همچنین زرشک تازه حاوی ترکیبات گیاهی به نام بربرین است. طبق مطالعاتی که صورت گرفته بربرین یک آنتی اکسیدان بسیار قدرتمند است که با رادیکال های آزاد داخل بدن مبارزه و از بروز سرطان پیشگیری می کند. همچنین باعث کاهش قند خون و کلسترول خون می شود و قلب را تقویت میکند. بالا رفتن مقدار زیاد بربرین در بدن باعث می شود که گیرنده های خاص درون بدن مهار و باعث کندی واکنش مدفوع از طریق روده شوند. بنابراین از بروز اسهال جلوگیری میکند. همچنین مصرف زرشک تازه بدن را در برابر بیماری سندروم متابولیک مقاوم می کند.
دچار شدن به چاقی، قند خون، فشار خون و کلسترول بالا میتواند از اثرات مبتلا شدن به سندروم متابولیک باشد. روزانه مصرف ۶۰۰ میلی گرم زرشک تازه میتواند بدن را در برابر این بیماری مقاوم می کند .بررسیها مبین این است که بربرین یک ماده ضد التهابی است.
بنا به این دلیل زرشک تازه می تواند از دندان ها و لثه ها در برابر التهاب محافظت کند و باعث تقویت دندانها و لثهها شود. بربرین موجود در زرشک تازه می تواند از طریق انجام مکانیسم های مختلف، بدن را در برابر سرطان مقاوم کند. با آزمایشهای انجام شده معلوم شده که بربرین جلوی پیشرفت سرطان را می گیرد یا به نوعی سرعت رشد تومور سرطان را کاهش میدهد. به وسیله زرشکتازه میتوان با آکنه نیز مبارزه کرد. زرشک تازه در درمان آکنه نقش مهمی دارد.
مزایای سلامتی مصرف زرشک دانه اناری
مصرف طبی زرشک به دوره باستان میرسد. پادشاهان و اشراف این گیاه را با تخم رازیانه به منظور درمان طاعون نیز استفاده می کردند. عفونت هایی که پودر زرشک می تواند در درمان آنها موثر واقع شود عبارتند از عفونت گلو، مجاری ادراری، مجاری معده ای، روده ای، عفونت های مخمری و اسهال. سبوس ریشه و ساقه این گیاه خاصیت درمانی بسیاری دارد.
ریشه و ساقه این گیاه نیز مصارف زیادی دارد و اروپاییها برای رنگ آمیزی لباس از آن استفاده میکردند. اما ترکیبات موجود در سبوس ها، گیاه زرشک را به عنوان یک گیاه درمانی مطرح کرده است. سبوس و پوسته این گیاه حاوی آلکالوئید است که به عقیده برخی از افراد آنتیبیوتیک است و به عقیده متخصصان طب گیاهی سبب تحریک خاصیت ضد عفونی غشای مخاطی بدن میشود. این ادعا را میتوانید به طریق زیر امتحان کنید.
برای درمان گلو درد، عفونت های مثانه، اسهال، برونشیت یا عفونت های مخمری از اشکال قابل مصرف زرشک نوع مورد نظر را برگزینید. وقتی می خواهید از زرشک استفاده درمانی بکنید استفاده از پودر زرشک به جای خود زرشک بسیار آسان تر است و میتواند به صورت محلول در آب یا با سایر مواد غذایی مصرف شود.
نکته دیگر که بسیار مهم است و باید به آن توجه شود این است که پاره ای از عفونت ها در صورت مصرف نکردن آنتی بیوتیک شیمیایی ممکن است خطرناک باشند. هرگز به این فکر نباشید که در هر صورت گیاهان دارویی را جایگزین آنتی بیوتیک های شیمیایی کنید. چون در موارد حاد بهتر است از داروهای شیمیایی که پزشک توصیه میکند استفاده کنید.
همچنین مصرف زرشک در زمان بارداری می تواند خطر ساز باشد. پس باید حتماً با توصیه و مشورت پزشک مصرف شود. میزان مصرف بالای زرشک به مدت طولانی میتواند باعث ناراحتی معده و روده شود و جذب ویتامین b کافی در بدن را مشکل ساز کند. برای خرید زرشک و فراورده های زرشک با ما در ارتباط باشید.